Netwerk GGZ Gent - Eeklo - Vlaamse Ardennen

Zuurstof voor de zorg

 

 

 

Zuurstoflijn

 

Als zorg- of hulpverlener zorg je dagelijks voor anderen.

Maar ben je ook sterk in zelfzorg?

De voorbije maanden kwam er heel wat op je af en werd je geconfronteerd met heel wat emoties & ervaringen.

 

Misschien ervaarde en ervaar je nog steeds één van volgende zaken:

  • Het gevoel niet meer voor je cliënten/patiënten/bewoners te kunnen zorgen zoals je dat gewend bent
  • Het combineren van je job en een gezin thuis zorgt voor een grote druk
  • Moeite om na je werk of tijdens je vrije tijd nog tot ontspanning te komen
  • Het gevoel er alleen voor te staan of machteloos te zijn

Ieder beleefde en beleeft nog steeds deze periode op zijn/haar eigen manier. Een eerste gesprek rond deze ervaringen kan deugd doen en voor wat extra zuurstof zorgen.

Je kunt er een luisterend oor vinden waar jouw zelfzorg en veerkracht centraal staan.

 

 

 

De zuurstoflijn is elke voormiddag van 9-12u bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Je komt terecht bij één van de medewerkers van Het PAKT (Netwerk GGZ volwassenen). Zij beluisteren je vraag in alle discretie en plannen een moment in waarop één van de zuurstofmedewerkers je kan opbellen. Het zuurstof-telefoontje kan dus plaatsvinden op een moment dat voor jou past.

Voor wie? De zuurstoflijn is er voor alle zorg- en hulpverleners in de brede zin van het woord. Werk je als verpleegkundige in een woonzorgcentrum of als onthaalmedewerker in een wijkgezondheidscentrum? Ben je vrijwilliger in het ziekenhuis of loop je als student stage in een zorginstelling? Ben je een opvoeder in de jeugdhulp of werk je in een VAPH-voorziening?

Iedereen kan bij ons terecht voor een luisterend oor.

Vragen? Twijfel niet om ons te contacteren! Ook via  zijn we bereikbaar.

 

De zuurstoflijn is een samenwerking van CGG Eclips, RCGG Gent-Eeklo-Deinze, Mobiel Crisis Team, Revalidatiecentrum Mirabello en Het Pakt met steun van Stad Gent.

 

Getuigenissen

Huisarts Amelieke, zorgkundige Marina en een onthaalmedewerkster wilden graag hun getuigenis over de zuurstoflijn delen. 

 

Zuurstoftank

 

In elk team werd de voorbije maanden alles op alles gezet om de strijd tegen Covid-19 aan te gaan. De impact van deze crisismodus op het team en elke individuele zorgverlener is groot.

Daarom bieden wij vanuit de CGG's en het CAW samen ondersteuning aan teams. Tijdens deze verbindende teamsessies wordt stilgestaan bij het uitzonderlijke van de voorbije maanden, wat dit gedaan heeft met het team en hoe elk deze periode beleefd heeft. Hoe brengen we deze verschillende ervaringen samen in een blijvend veerkrachtig team.

Heb jij als leidinggevende interesse in wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op via de zuurstoflijn of via a.pynket@cggeclips.be - Meer info kun je hier in onze flyer terugvinden.

 

Zuurstoffles

 

Ook zorg- of hulpverleners bij wie de aanhoudende stress blijft aanhouden kunnen bij ons terecht. We bieden hen een kortdurend zorgtraject in ons Centrum Geestelijke Gezondheidszorg.

De zorg- of hulpverlener kan contact opnemen met de zuurstoflijn of via a.pynket@cggeclips.be. Ook als leidinggevende kan je voor meer info contact met ons opnemen.

Een adempauze voor ondernemers

 

Dankzij de ondersteuning van Stad Gent wordt het aanbod van de zuurstoflijn uitgebreid naar ondernemers in het Gentse die behoefte hebben aan een luisterend oor.

Als ondernemer waren de laatste maanden een periode van vallen, opstaan, opnieuw doorgaan. De sluiting van jouw zaak en het blijvend vinden van creatieve oplossingen vroeg enorm veel. Iedere ondernemer zette alles op alles om dit door te komen.

De impact van deze periode en het effect op de eigen draagkracht is voor ieder groot. Via de zuurstoflijn bieden we in een gesprek rond de eigen individuele beleving de nodige ondersteuning om deze moeilijke periode ook mentaal te kunnen overbruggen.

De zuurstoflijn is bereikbaar elke voormiddag van 9-12u op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Je komt terecht bij één van de medewerkers van Het PAKT (Netwerk GGZ). Zij beluisteren je vraag in alle discretie en plannen een moment in dat één van de zuurstofmedewerkers je kan opbellen. Het zuurstof-telefoontje kan dus plaatsvinden op een moment dat voor jou past.

Vragen? Twijfel niet om ons te contacteren! We zijn ook steeds bereikbaar via .

 

Tijl, ondernemer in Gent, deelt zijn verhaal over de impact van de Covid-crisis. Ook nood aan een luisterend oor? Bel als Gentse ondernemer gratis en anoniem naar de Zuurstoflijn. 

 

De zuurstoflijn is een samenwerking van CGG Eclips, RCGG Gent-Eeklo-Deinze, Mobiel Crisis Team, Revalidatiecentrum Mirabello en Het Pakt met steun van Stad Gent.

 

Publicaties

Artikel in het Gents stadsmagazine

 

 

Andere initiatieven

 

1. Platformwww.dezorgsamen.be

Dit platform biedt tips om goed voor jezelf te zorgen, veerkracht bij te tanken en je collega’s te ondersteunen. 

Er is een pagina voorzien die informeert over de mogelijkheden van professionele hulp.

 

2. Externe diensten voor Preventie en Bescherming op het Werk

Bij de externe dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk kan je terecht voor een eerste ondersteunend gesprek. Weet je niet wie je preventieadviseur is? Je kan dit navragen bij je werkgever of zelf opzoeken via Seed-Connect.

Ook een gesprek met de bedrijfsarts is mogelijk. Hij/zij kan je, - indien nodig - doorverwijzen naar passende psychologische begeleiding.

Bedrijfsartsen kunnen momenteel ook doorverwijzen naar de eerstelijnspsychologen van de netwerken GGZ. Voor de consultaties bij de ELP wordt wel een bijdrage gevraagd (€ 11,20 per consultatie of € 4 per consultatie indien verhoogde tegemoetkoming). Er werden ook afspraken gemaakt met de centra voor geestelijke gezondheid om psychologische ondersteuning te bieden.

 

3. Check Jezelf

Deze website van het Vlaams Instituut Gezond Leven bundelt tips, oefeningen en verhalen om mentaal fit te blijven, in coronatijden en daarbuiten.

 

4. Iedereen OK? Online interventie opgesteld door psychologe Elke Van Hoof.

Deze interventie is gebaseerd op internationale protocollen en wordt gebruikt om acute stress in crisissituaties aan te pakken en de mentale veerkracht te vergroten. De online interventie neemt circa 1u tijd in beslag.

 

5. Better minds Coaching

Coaching voor helden

De coaches van Better Minds willen in deze crisis graag hun steentje bijdragen en bieden gratis een luisterend oor voor zorgverleners die nood hebben aan een klankbord.

Via de website kan je je gegevens achter laten, waarbij je vrijblijvend al een voorkeur voor een coach en je regio kan opgegeven. De coach neemt binnen de 2 werkdagen contact met je op om een moment af te spreken voor een telefonisch of videogesprek. Tijdens dit gesprek worden jouw behoeftes en vragen al in kaart gebracht.

 

6. Rode Kruis

Algemene tips voor zorgverleners

Omgaan met stress en angst tijdens deze crisis: online cursus

Het Rode Kruis heeft in samenwerking met de FOD Volksgezondheid en de Vlaamse Overheid een online snelcursus ontwikkeld om hulpverleners te ondersteunen binnen een crisis. De cursus richt zich tot hulpverleners die zelf psychosociale coaching verlenen waarbij er handvaten aangereikt worden om, gezien de huidige maatregelen, extra ondersteuning te kunnen bieden en hoe je een hulpverlenend gesprek kan voeren.

De cursus duurt ongeveer 2 uur en er wordt een basiskennis psychosociaal welzijn van de deelnemer verwacht.

 

8. Aanbod psychologen en/of psychotherapeuten

Indien je graag rechtstreeks (zonder doorverwijzing) een beroep wilt doen op een psycholoog en/of psychotherapeut kan je voor oriëntatievragen terecht bij het Netwerkpunt.

(T. 09 397 09 87 of netwerkpunt@pakt.be)

Je kan ook een psycholoog vinden via de zoekfunctie op de site van de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen (VVKP). Zij vragen hun leden om hun aanbod up to date te houden.

Ook via de zoekfunctie van de website vind een psycholoog krijg je zicht op het beschikbare aanbod.

 

 

 

Getuigenissen

Huisarts Amelieke, zorgkundige Marina en een onthaalmedewerkster wilden graag hun getuigenis over de zuurstoflijn delen.